Devizák vámháborúban

Egyelőre zajlik az adok-kapok a kereskedelmi tárgyalások utolsó fordulóján, a tét nem kicsi, ennek megfelelően a játszmában résztvevők is bevetnek minden megengedett és meg nem engedett eszközt. A Cboe VIX index 20 fölé emelkedett ismét, a január óta tartó reményt és mohóságot ismét a félelem kezdi felváltani.

Mely devizák és milyen mértékben lehetnek érintettek? (sorrendben)

1, A japán jen erősödhet, ha nincs megállapodás

Még februárban arról írtam, hogy “a világgazdasággal kapcsolatos gazdasági félelmek a jent teszik a vezető menekülő devizává, amióta a Fed kamatemelési várakozásai mérséklődtek és a svájci jegybank is egyértelműen a gyengébb frankot tartja kívánatosnak. A menedékdeviza-jelleg rövid távon felülírja a kamatkülönbségre alapozó érveket. A jen aránya a világ tartalékrendszereiben csak a harmadik negyedévben 5 százalékkal növekedett, és 16 éves csúcson zárta a 2018-as évet. Az erősödést támogatja a folyó fizetési mérleg masszív többlete is, az Abe reform sikere, valamint a népszerű carry trade ügyletek, melyekben a negatív kamatokon a befektetők japán jent kölcsönöznek, hogy azon magasabb kamatszintű devizát vásároljanak. A piaci turbulenciák esetén ezért erősödik olyan hirtelen a távol-keleti pénz árfolyama a font, az ausztrál dollár vagy az új-zélandi dollár ellenében.

2, Az ausztrál és kanadai dollár gyengülhet, ha nincs deal

Végtelenül leegyszerűsítve ők állnak a nettó vesztes oldalon, Kína Ausztrália első számú kereskedelmi partnere. Az elmúlt hetekben kamatvágásra számított sok piaci szereplő, ami tegnap nem történt meg, így relatíve erős pozícióból várja most az ausztrál dollár a vámháborús híreket. A kanadai gazdaság olajfüggése majdnem a recesszió közelébe juttatta a gazdaságot, miközben még mindig magas alapkamattal találkoznak azzal a nehezen kezelhető helyzettel, amikor az emelkedő infláció csökkenő növekedési rátával párosul.

3, Az euró egyelőre alig változott

Több irányból is éri hatás: a riasztóan lassuló német és európai gazdaság, az erre reagáló jegybank gyengíti, miközben a menedékdeviza szerep és a középtávú kamatemelési kilátások erősítik az eurót. Ebben a csapdában fészkelődik már több hónapja. A 25 százalékos amerikai védővám az Európából érkező autó- és autóalkatrész-importra évi 6,2 milliárd euróval csökkentené a német autógyárak profitját, és súlyos hatással lenne a gazdaságra is. A növekvő globális kockázatról itt már írtam korábban.

4, A forintot más tényezők gyengíthetik most

Korábban már írtam a forintot mozgató erőkről és örömmel jelentem, a vámháború közvetlenül ezek között nem szerepelt. Ehhez képest közvetve igenis kruciális a hatás a globális kockázatvállalási étvágyon keresztül, tehát a kis, nyitott gazdaság sokszor bemutatott iskolapéldája vagyunk. A forintot rövid távon most a monetáris szigorításra várakozás és az infláció alakulása vezényli, csütörtök reggel 9 után az inflációs adat ismeretében okosabbak leszünk, hogy vajon igazuk volt -e azoknak, akik 4 százalék feletti inflációt és erősen negatív reálkamatot vizionáltak. Ha igen, gyengülhet a forint, első ellenállás 325,30, majd a következő akár 330,60 körül. Ha nem igazak a híresztelések, akkor megkezdődhet a szokásos éves sávozás, a kétszáz napos MA fontos támaszként most 321 környékén van.

Ez a bejegyzés ügyfélkérésre született, ha Önnek is értelmezésre, támogatásra van szüksége itt megtalál:

Advertisement

One thought on “Devizák vámháborúban

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s